Lijsttrekkers_Oudewater_BVO Politiek Café

Coalitievormers komen beslagen ten ijs

Om de onderhandelaars van een nieuwe coalitie in Oudewater een goed beeld te geven van de lopende zaken, hebben burgemeester en wethouders een overdrachtsdocument laten opstellen.

Grote thema’s
Het gaat om een handzaam en overzichtelijk boekwerkje dat de vier fractievoorzitters net na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart overhandigd hebben gekregen. Daarin staan 18 grote thema’s beschreven, zoals bijvoorbeeld de reconstructie van de Lange Linschoten, de herontwikkeling van de Westerwal, de toekomst van het zwembad, het masterplan voor de binnenstad. Om maar eens wat te noemen. Per thema krijgen de onderhandelaars een keurig inkijkje in de stand van zaken is, de beleidsvrijheid die ze hebben en wat daarvan de financiële gevolgen zijn.

Wethouders
Verder heeft burgemeester Pieter Verhoeve een brief naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin staat onder andere hoe hij het formatieproces ziet en welke wettelijke rol hij daar zelf in heeft. Ook wijst hij op de toegenomen formatieomvang van de wethouders. Verhoeve: ,,Sinds jaar en dag was die 1,5 formatieplaats. Nu de stad meer dat 10.000 inwoners telt, de gemeenteraad uitbreidde van 13 naar 15 zetels, maakt Oudewater aanspraak op een maximale formatieomvang van 3,3 als het om wethouders gaat. Gezien het grote aantal onderwerpen dat de wethouders op hun bordje krijgen, adviseer ik de gemeenteraad de bestaande bestedingsnorm aan te passen.’’

Bijlagen:

Klik hier voor het Overdrachtsdocument
Klik hier voor de Burgemeestersbrief over het formatieproces