BVO Rioolrecht Oudewater

Doe de enquête Rioolrecht Gemeente Oudewater

Aan alle leden van de Bedrijven Vereniging Oudewater,

Het college in Oudewater heeft het voornemen om de Rioolheffing in Oudewater anders te gaan uitvoeren/belasten dan tot nu toe. Men heeft ons gevraagd hoe wij denken dat jullie, de ondernemers, hier tegenover staan. Als vervolg hierop hebben wij besloten dit middels een enquête aan jullie voor te leggen want dan hebben wij wat dat betreft de beste antwoorden.

Het verzoek is dan ook om aan deze enquête mee te werken en een reactie te geven binnen een week na ontvangst.

Hoe is het nu? 

Op dit moment zijn de m2 van een bedrijf bepalend voor de hoogte van de rioolheffing (https://www.oudewater.nl/inwoners/belastingen/rioolheffing), en wordt de eigenaar van het pand aangeslagen. 

Als de eigenaar niet de gebruiker is kan het dus zijn dat de gebruiker van het riool feitelijk geen rioolrechten betaald, en dus geen “last” heeft van de heffing. Wij veronderstellen echter dat de meeste eigenaren de rioolrechten doorberekenen indien de gebruiker niet dezelfde als de eigenaar is.

In de meeste gemeenten kent men echter een andere systematiek. Die is namelijk gebaseerd op het motto: De vervuiler betaald 

ofwel, als je veel loost op het riool wordt je ook hoger belast. Dit is een trend die maatschappelijk steeds vaker voorkomt omdat dit als een rechtvaardige manier van doorberekenen ziet.

Het college is van plan om het volgende voorstel aan de raad voor te leggen:

Ieder bedrijf betaald een “basisbedrag” per jaar (+/- € 200) en verder betaald men, als men meer dan (voorstel) 275 m3 loost nog een aanvullend bedrag van (waarschijnlijk!!) € 1,10 per m3. Dit zou dus een aardige verschuiving teweegbrengen want er zijn bedrijven die met een veel hogere aanslag dan tot nu toe te maken zullen krijgen. Daar tegenover zullen er echter meer bedrijven zijn die juist minder zullen gaan betalen.

Wij willen graag weten hoe jullie tegenover dit voorstel staan en daarom graag de volgende vragen voorleggen. Klik hier voor de vragen