Onderzoek naar gebruik van parkeerplaatsen in het centrum Oudewater

Eind augustus en begin september voert DataCount namens de gemeente een parkeeronderzoek uit in en rond het centrum van Oudewater.

Met de uitkomsten van het onderzoek hoopt de gemeente meer inzicht te krijgen in het gebruik van de openbare parkeerplaatsen. Hoe lang staan auto’s op de beschikbare plekken en uit welk postcodegebied komen ze? Daar komt DataCount achter door zes karakters van de kentekenplaten te noteren. Die informatie koppelt het bedrijf aan de gegevens waarover de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) beschikt.

Op die manier weten de onderzoekers uit welk postcodegebied de parkeerders komen. Voor alle duidelijkheid: er is geen koppeling met huisnummers, naam- of adresgegevens. En na afloop van het onderzoek vernietigen DataCount en de gemeente alle gegevens.

Het parkeeronderzoek vloeit voort uit het zogenaamde Masterplan Binnenstad dat de gemeenteraad in 2017 heeft vastgesteld. Daarin staat dat Oudewater de komende jaren de openbare ruimte van de binnenstad nog meer allure gaat geven, waaronder een verfraaiing van de inrichting van de straten in het stadshart. Het in beeld brengen van de huidige en in de toekomst gewenste parkeercapaciteit is daar een onderdeel van.

Foto: parkeerplaats aan de Waardsedijk.