pieter verhoeve_burgemeester_oudewater_BVO

Pieter Verhoeve (38) nieuwe burgemeester van Gouda

Pieter Verhoeve (SGP) wordt de nieuwe burgemeester van Gouda. De gemeenteraad draagt Verhoeve, nu nog burgemeester van Oudewater, voor als opvolger van Mirjam Salet (PvdA). De voordracht is vanavond bekendgemaakt tijdens een openbare raadsvergadering.

In een stemming achter gesloten deuren koos de meerderheid van de Goudse raad voor Verhoeve. De voordracht gaat eerst naar de Commissaris van de Koning en moet nog worden bekrachtigd door het kabinet. Doorgaans is dat een formaliteit.

De Goudse gemeenteraad stelde vooraf diverse eisen aan de opvolger van Salet. Zo moest de nieuwe burgemeester stevig in zijn schoenen staan en Gouda goed op de kaart zetten.

Ruiter

De gemeenteraad liet ook weten open te staan voor ‘een ruiter die op een ander paard leerde rijden’. Iemand, kortom, die zijn sporen heeft verdiend in bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Een enthousiaste en vernieuwende instelling werd ook gewaardeerd.

Diverse Gouwenaars gaven in een onderzoek aan dat het tijd werd voor een vrouw als burgemeester van de stad.

De vacature voor burgemeester van Gouda is ontstaan na het vertrek van burgemeester Milo Schoenmaker per 15 januari dit jaar. Salet is waarnemer en blijft aan tot het moment dat de nieuwe kroonbenoemde burgemeester wordt geïnstalleerd.

Overwerkt

Verhoeve groeide op in Bleskensgraaf, vlakbij Alblasserdam. Daarna behaalde hij zijn propedeuse voor leraar basisonderwijs aan het Driestar College in Gouda. Vervolgende studeerde hij politieke geschiedenis en rechtsgeleerdheid aan de universiteiten van Utrecht en Leiden. Zijn rechtenopleiding sloot hij cum laude af met een master in de rechtsfilosofie. Daarna volgde hij van 2008 tot 2011 de beroepsopleiding advocatuur in Breda, om vervolgens in 2012 als burgemeester aan de slag te gaan in Oudewater. 

Daar nam hij vorig jaar een time-out, die hem zes weken langs de kant hield. ,,Nee, het kwam voor mij heel onverwacht. Ik zat lekker in mijn vel, was net voor zes jaar herbenoemd als burgemeester en had met mijn gezin genoten van een heerlijke zomervakantie in Frankrijk en Spanje. Maar toen we op 13 augustus Oudewater weer binnen kwamen rijden, was het opeens ‘baf’”, zei hij destijds tegen AD.

,,Ik zag op tegen het nieuwe seizoen, ik sliep slecht, lag ‘s nachts te piekeren, voelde me somber, gespannen en moe. Ik had vooraf nooit gedacht dat mij zoiets zou overkomen. Ik houd van mijn werk en ik houd van hard werken, maar niets menselijks is mij kennelijk vreemd.”

Bron: AD