ondernemer_verleider_BVO

Verleiden als werkgever

Het aantal krapteberoepen stijgt. Hoe kunnen ondernemers succesvoller zoeken naar de juiste nieuwe medewerkers?

MKB-Nederland en vacaturesite Indeed slaan de handen ineen om ondernemers te helpen bij het aantrekken van werknemers. De komende tijd gaan de organisaties gezamenlijk ondernemers inzichten verschaffen in hoe de juiste mensen te vinden zijn. Uit analyse van Indeed blijkt dat de vacature voor beveiligingsmonteur het moeilijkste in te vullen is voor mkb-bedrijven, gevolgd door met name banen in de bouw en IT.

Een van de grootste uitdagingen

Het vinden van geschikt personeel blijkt een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. De krapte wordt steeds nijpender, zegt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland. “Een kwart van de ondernemers heeft al productieproblemen als gevolg daarvan. Het belemmert ondernemers niet alleen in de groei van hun bedrijf, het leidt er zelfs toe dat ze nee moeten verkopen aan hun klanten. En dat is het laatste dat je als ondernemer wil. Dat probleem lossen we natuurlijk niet zo gemakkelijk op, maar het is wel van belang dat ondernemers juist nu weten waar ze moeten zoeken en hoe zij zich als werkgever kunnen onderscheiden. Daarbij kunnen we helpen.”

Komende jaren aanhoudende groei

Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux, onderschrijft dit: “Het is moeilijker om geschikte werknemers te vinden en ook voor het mkb zien we dat vacatures relatief langer open blijven staan. In de top 20 moeilijk in te vullen vacatures staan opvallend veel banen in de bouw- en IT-sector. Maar ook een monteur zonnepanelen is moeilijk te vinden, een vakgebied waar we de komende jaren aanhoudende groei van vacatures verwachten.”

Samenwerking

Met de samenwerking gaan beide organisaties ondernemers helpen de juiste medewerkers te vinden, door te laten zien hoe je goed vindbaar bent voor werkzoekenden en je je als werkgever zo goed mogelijk kunt presenteren.

Onder andere met een handboek voor het werven van nieuwe medewerkers, maar ook met fysieke workshops op regionale en landelijke evenementen, krijgen ondernemers tips rond aantrekkelijk werkgeverschap.

Vissen in dezelfde vijver

“Veel organisaties vissen in dezelfde vijver op zoek naar talent”, aldus Poos. “Dat maakt het nog belangrijker om goed vindbaar te zijn voor kandidaten en je te onderscheiden als werkgever. Dat begint al met het schrijven van een effectieve vacaturetekst, maar hoe richt je je sollicitatieproces verder optimaal in? Aan de hand van onze data verschaffen we dagelijks vele inzichten die direct van waarde zijn voor werkgevers. Die maken we graag beschikbaar.”