Visbrug Oudewater tijdens zomermaanden deels afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Vanaf 1 april t/m 1 oktober is de Visbrug in de binnenstad van Oudewater vanaf nu iedere zomer voor een deel van de dag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dat betekent dat auto’s, vrachtauto’s en ander gemotoriseerd verkeer in die periode van vrijdag t/m zondag tussen 12 uur ’s middags en 12 uur ’s nachts niet over de Visbrug mogen rijden. Het doel van deze afsluiting is om een deel van de binnenstad autoluw te maken en de leefbaarheid te vergroten.

Verkeersmaatregelen tijdens de afsluiting
De Visbrug blijft altijd geopend voor voetgangers en fietsers. Tijdens de afsluiting in het weekend is de Visbrug bereikbaar voor alle nood- en hulpdiensten. Dat betekent dat er 3,5 meter vrij gehouden wordt op de brug. Om de afsluiting voor iedereen zo veilig en goed mogelijk te laten verlopen, worden er verschillende aanpassingen gedaan aan en om de Visbrug.

  • Er wordt (weer) een zakpaal geplaatst op de Peperstraat tegenover café Lumière, zodat het niet mogelijk is de Peperstraat in te rijden. Het paaltje staat alleen omhoog op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12 uur ’s middags en 12 uur ’s nachts.
  • Op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12 uur ‘s middags en 12 uur ’s nachts wordt de eenrichtingsweg in de Peperstraat opgeheven. Op deze manier kunnen de bewoners van de Wijdstraat en Peperstraat nog wel uitrijden richting de Marktstraat.
  • Er wordt een paaltje geplaatst op de Wijdstraat, zodat het niet mogelijk is de Wijdstraat in te rijden. Het paaltje staat omhoog op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12 uur ’s middags en 12 uur ’s nachts. Alleen bewoners van de Wijdstraat en de Peperstraat krijgen een sleutel.
  • Omdat op de genoemde tijden de Visbrug dicht is voor gemotoriseerd verkeer, moet het verkeer door de Romeijnstraat. Vrachtwagens kunnen niet door deze straat door de niet te maken bocht in deze straat. Daarom komt er tijdens de afsluiting een vrachtwagenverbod in een deel van de binnenstad. Buiten deze tijden om kunnen ondernemers in dat gebied nog wel gewoon bevoorraad worden door vrachtverkeer.

Inwoners en college stemmen voor afsluiting
Na de tweede proefafsluiting is in januari 2022 een evaluatie gehouden. De enquête is ingevuld door 81 deelnemers. Uit de enquête komt dat ongeveer 70% van de deelnemers de Visbrug autoluw willen hebben en dat 30% daar tegen is. Het afsluiten van de Visbrug blijft een maatregel die verschillende reacties oproept.

Wethouder Walther Kok: “Wij als college vinden het belangrijker een deel van de binnenstad in de zomermaanden autoluw en leefbaarder te maken dan het op ieder moment met de (vracht)auto in deze straat te kunnen komen.“

Met het gedeeltelijk afsluiten van de Visbrug in het weekend van 12 tot 12, betekent dat onder andere dat de terrassen op de Visbrug meer ruimte krijgen.