Bedrijventerreinen Tappersheul Oudewater

Kwalitatief aanbod bedrijventerreinen raakt op en hoe we dat voorkomen…

Transformatie bedrijventerreinen vaak te rigoreus.

Maandenlang ging het alleen maar over de woningnood in Nederland. Tot vastgoedexpert Cushman & Wakefield een rapport publiceerde met de harde conclusie dat industriële werklocaties in en om steden snel opdrogen. Steeds vaker blijven ondernemers zitten op oude locaties omdat geschikt kwalitatief aanbod op bedrijventerreinen niet meer voorhanden is en dat remt de economische groei.

Waarom de maakindustrie opdroogt

  • Bestaand aanbod is verouderd en sluit niet aan bij de markt.
  • In steden is beschikbaar aanbod schaars
  • Er worden te weinig plekken voor nieuwe maakindustrie aangewezen

De ingebruikname van bedrijfsruimte is in 2017 op een recordhoogte van 4,5 miljoen vierkante meter uitgekomen. De leegstand is met 17 procent afgenomen tot 2,8 procent van de voorraad, een niveau dat ver onder de norm ligt van een gezonde bedrijfsruimtemarkt. De recordopname van industrieel vastgoed van 2 miljoen vierkante meter in 2017 is een stijging van 13 procent ten opzichte van 2016. De leegstand in de industrial sector komt daardoor op ongeveer 6,6 miljoen vierkante meter uit. ‘In een gezonde markt zou je ongeveer het dubbele aanbod moeten hebben van de jaarlijkse opname van vastgoed, 4 miljoen vierkante meter is dan dus een wenselijk niveau’, zegt Jan Verhaegh, Head of Industrial bij Cushman & Wakefield.

‘Dit soort cijfers strooit echter zand in de ogen van beleidsmakers, omdat het bestaande aanbod in veel gevallen sterk verouderd is en niet meer voldoet aan de wensen van de markt. Een reële schatting is dat meer dan 2 miljoen vierkante meter van het aanbod niet meer past bij de huidige markt.’ En dan is er dus geen sprake van een ruime markt in Nederland. ‘Maar dat is het verhaal als Nederland als één gebied wordt bezien, terwijl de vraag naar bedrijfsruimte zich niet gelijk over Nederland verspreidt. Die is groter in steden en daardoor is hier het beschikbare aanbod schaarser dan daarbuiten. Daar is dan toch een probleem.’ Dit was voor Verhaegh reden om begin dit jaar de noodklok te luiden. ‘Niet alleen droogt het aanbod snel op, het wordt ook in rap tempo getransformeerd naar woningen. Iedereen kent wel voorbeelden van oude industriegebieden in de buurt van zijn gemeente waar nu woningen zijn gemaakt. Wonen met een industrieel karakter is trendy en de panden zijn vaak zo verouderd dat de huidige maakindustrie er niet veel meer mee kan. Maar als er geen nieuwe plekken voor de maakindustrie worden aangewezen, dan versterk je dit effect.’

Waarom dat zorgelijk is

  • Steden dreigen monocultureel te worden. Zo verdwijnt de dynamiek uit steden.
  • Sterke maakindustrie is goed voor Nederlands economische ontwikkeling.
  • Klik hier om verder te lezen  en wat de oplossingen zijn…..